מי הם אותם ידועים בציבור?
ידועים בציבור הינו מונח אשר פותח בפסיקה אך לא הוגדר בחקיקה , בפועל מעמד ידועים בציבור עם השנים הולך ומקבל משמעות רחבה ואט אט משתווה לזכויותיהם של זוגות נשואים (על-פי הדין הדתי, דין תורה).
להגדרת המונח ידועים בציבור ישנם מספר קריטריונים לכאורה כי ניהול משק בית משותף ומגורים משותפים קבועים עונים על הגדרה זו, כמו כן גם קשר זוגי וקיום יחסי אישות.
אך לעיתים בני זוג יכולים להיחשב כידועים בציבור גם ללא חלק מהקריטריונים הללו.
כשבני זוג ידועים בציבור מחליטים לסיים את מערכת היחסים שלהם, מדובר בהליך שונה מהליך גירושין של בני זוג נשואים. ההבדל המהותי הוא שבני זוג ידועים בציבור אינם מבצעים הליך גירושין פורמלי, משמע שהליך הליך גירושין פורמלי יכול להתקיים בישראל רק כאשר בני הזוג התחתנו ברבנות, קיימו טקס חופה וקידושין עם רב. במקרה כזה, הגירושין יהיו מול בית הדין הרבני באופן פורמלי, ותביעת גירושין יכולה להיות מול בית הדין הרבני או מול בית המשפט לענייני משפחה.
מה קורה במקרה בו ידועים בציבור נפרדים?
יוער כי במקרים כאלו לא מתבצע הליך גירושין פורמלי, מכיוון שבני הזוג לא נשואים באופן פורמלי, חשוב להבין כי בכל הנוגע לחלוקת משמורת, מזונות, חלוקת רכוש וממון, השאלה האם בני הזוג נשואים באופן פורמלי אינה השאלה העיקרית, מכיוון שבני זוג יכולים לקיים משק בית משותף, להביא ילדים יחדיו, לקחת הלוואות ביחד ולהתנהל כמו זוג נשוי לכל דבר, ולכן ההתייחסות במקרה של פרידה, תהיה למהות הדברים, ולא לפן הפורמלי.